Obiectivul general al proiectului urmăreşte să producă o schimbare pozitivă la copii, atât din punct de vedere fizic, mental şi cognitiv, cât şi din punct de vedere socio-emotional, atât în ceea ce priveşte exprimarea sentimentelor şi a experienţelor, a exteriorizării şi a spontaneităţii expresiei, cât şi în vederea îmbunatăţirii tolerantei la frustrare, a comunicării şi relaţionării cu ceilalţi.
Scopul proiectului:
Specificul abordării noastre educaţionale şi terapeutice pleacă de la viziunea sistemica (bio-psiho-sociala) a copilului, ce permite evaluarea şi intervenţia unitară pe fiecare dintre palierele sale de dezvoltare, păstrând viziunea întregului, respectându-i unicitatea în contextul universal.
Proiectul, prin structura activităţilor (activităţi diferenţiate pe categorii de vârstă şi tipuri de deficienţe) pe care le propune copiilor noştri, are scopul de a-i ajuta pe cei mici să cunoască şi să înţeleagă mai bine lumea în care trăiesc, să se adapteze mai uşor din punct de vedere emoţional şi social, să înveţe să trăiască sănătos şi în armonie cu ei înşişi şi cu tot ce se afla în jurul lor. Şi nu în ultimul rând să reuşească să integreze cât mai sănătos istoricul personal de boala şi abandon. Pentru copiii cu dizabilităţi, pe lângă toate cele de mai sus, avem în vedere creşterea gradului de incluziune socială şi diminuarea marginalizării sociale a acestora.
Activităţile proiectului sunt structurate în funcţie de specificul fiecărei dimensuni, astfel:
– „Sport-ul mă ajuta să comunic” – grup de sport –
– “Să dăm forma şi să exprimăm emoţiile” – atelier de art terapie/muzicoterapie/teatru –
– “Grup de poveste” – atelier de povesti terapeutice –
Temele specifice activităţilor sunt: emoţia care se exprimă (frica, tristeţe, furie, bucurie), o insulă de calm şi siguranţă, cum arata emoţia, modificarea emoţiei, etc.