“Nu avem nevoie de minuni pentru a crede sau de succese pentru a persevera“
Bambini in Emergenza s-a născut în 1997 datorită unei întâlniri extraordinare și după 5 ani de ajutoare trimise, fără a obține din păcate rezultate și schimbări reale. Suntem în decembrie 1989, iar execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena a pus capăt regimului comunist. Presa descoperă tragedia a 300.000 de copii abandonați forțați să trăiască în condiții inumane, dintre care 30.000 infectați cu virusul HIV.
Mino Damato, un cunoscut jurnalist italian și prezentator TV, călătorește în România pentru a investiga situația copiilor români și în căutarea unui copil abandonat și infectat de SIDA, despre care aflase dintr-un raport publicat într-o revistă italiană. Micuța, Andreea, este internată în spitalul Victor Babeș din București, împreună cu alți o sută de copii, toți abandonați și bolnavi.
Printr-o hotărâre de încredințare internațională, Damato reușește să o aducă pe Andreea în Italia (și să înceapă procedura de adopție), iar în următorii 5 ani, organizează strângeri de fonduri, în numerar și orice alt tip de ajutor, în beneficiul spitalului Victor Babes. Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, nu reușește să obțină vreo schimbare reală în starea celor o sută de copii spitalizați. Din acest motiv, Damato decide să se implice la fața locului pentru a se dedica personal cauzelor copiilor abandonați și infectați cu virusul HIV + și înființează Bambini in Emergenza.
În cei douăzeci de ani de activitate, Bambini in Emergenza a desfășurat nenumărate intervenții pe teritoriul României și a avut colaborări strânse cu principalele autorități locale și spitale din Capitală. Astăzi Fundația este un punct de referință la nivel național în lupta împotriva marginalizării și deprivării afective, cognitive și relaționale a copiilor abandonați și seropozitivi fiind autorizată să primească și să asiste copiii abandonați și seropozitivi.