CENTRUL PILOT ÎN DETALIU
Centrul Pilot este format din 6 case familiale, o Biserică din lemn, un laborator de stomatologie, o spații de cazare pentru voluntari și oaspeți, două sere, o grădină mare de legume, o livadă de mere cu 1400 de plante și 30 de stupi.
Pentru primirea, îngrijirea și asistența copiilor găzduiți, Centrul Pilot pune la dispoziție:
- O delegație a Surorilor Misionare Franciscane din Assisi (care colaborează cu Bambini in Emergenza din 1999);
- Personal local din satele învecinate, însărcinat cu îndatoririle interne și întreținerea, logistica și aprovizionarea Centrului;
- Personal cu înaltă calificare (asistenți sociali, psihologi, psihoterapeuți, asistenți, educatori), care provin din București;
- Grupuri de voluntari italieni care ajung în Centru pentru a efectua vizite medicale de specialitate la copii și pentru o întreținere optimă a utilităților.
În Centrul Pilot, fiecare detaliu este tratat cu atenție, astfel încât chiar și mediul să asigure un confort, ajutor și stimulare pentru micii oaspeți, pentru recuperarea capacităților lor psiho-fizice și emoționale, puternic compromise de starea de privațiune trăită odată cu abandonul. Până și frumusețea aleasă (a culorilor, a desenelor, a armoniei formelor) în fiecare cameră a Centrului, este gândită să aibă grijă și să redea copiilor capacitatea și bucuria de a admira, de a visa cu ochi deschiși, de a descoperi și de a recupera încrederea pierdută în lumea exterioară și în ei însăși.
Centrul Pilot colaborează cu autoritățile locale (Protecția copilului, municipalități, inspectorate) și cu autoritățile naționale (Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Ambasadei Italiei), cu spitale din Capitală (Victor Babeș și Matei Balș) și cu alte organizații umanitare prezente în zonă.