Urmariți-ne pe Facebook

Twitter

După ce regimul dictatorial al lui Ceaușescu a scăzut, presa internațională intră în România și găsește o țară încercată și în derivă. Printre alte drame, presa denunță abandonarea a sute de mii de copii; printre aceștia, 30.000 de infectați din culpă cu virusul HIV.
Mino Damato, fondatorul Bambini din Emergenza, decide cu îndrăzneală să intervină și să îi ajute în mod concret. După ce a renovat cele două pavilioane de pediatrie ale Spitalului Victor Babeș din București, Casa Doru și Casa Andreea, unde o sută de copii aflați în stadiu SIDA confirmați au fost spitalizați în condiții inumane, a construit un întreg centru rezidențial de primire și îngrijire, Centrul Pilot Andreea Damato care să primească copiii externați treptat din cele două pavilioane. Provocarea a fost evitarea reîntoarcerii lor la orfelinatele (lagărele) de proveniență.
Este proiectul principal al Bambini in Emergenza, în care suntem angajați de peste douăzeci de ani. Din 1997 până astăzi, Centrul Pilot a reușit să se adapteze condițiilor în schimbare ale contextului social, dând un răspuns concret la situațiile de urgență contingente care au afectat copii români de-a lungul anilor, primind și readucând la Viață sute de copii. Născut ca un centru rezidențial și de îngrijire pentru copiii abandonați seropozitivi și bolnavii de SIDA, astăzi oferă ospitalitate și asistență micuților născuți de mame HIV + / SIDA și copiilor abandonați care nu sunt bolnavi.
PROIECTE IN DERULARE
Image2

Abilități diferite

AFLĂ MAI MULTE
Image2

Drumul spre bine

AFLĂ MAI MULTE
CENTRUL PILOT ÎN DETALIU
Centrul Pilot este format din 6 case familiale, o Biserică din lemn, un laborator de stomatologie, o spații de cazare pentru voluntari și oaspeți, două sere, o grădină mare de legume, o livadă de mere cu 1400 de plante și 30 de stupi.
Pentru primirea, îngrijirea și asistența copiilor găzduiți, Centrul Pilot pune la dispoziție:
  • O delegație a Surorilor Misionare Franciscane din Assisi (care colaborează cu Bambini in Emergenza din 1999);
  • Personal local din satele învecinate, însărcinat cu îndatoririle interne și întreținerea, logistica și aprovizionarea Centrului;
  • Personal cu înaltă calificare (asistenți sociali, psihologi, psihoterapeuți, asistenți, educatori), care provin din București;
  • Grupuri de voluntari italieni care ajung în Centru pentru a efectua vizite medicale de specialitate la copii și pentru o întreținere optimă a utilităților.
În Centrul Pilot, fiecare detaliu este tratat cu atenție, astfel încât chiar și mediul să asigure un confort, ajutor și stimulare pentru micii oaspeți, pentru recuperarea capacităților lor psiho-fizice și emoționale, puternic compromise de starea de privațiune trăită odată cu abandonul. Până și frumusețea aleasă (a culorilor, a desenelor, a armoniei formelor) în fiecare cameră a Centrului, este gândită să aibă grijă și să redea copiilor capacitatea și bucuria de a admira, de a visa cu ochi deschiși, de a descoperi și de a recupera încrederea pierdută în lumea exterioară și în ei însăși.
Centrul Pilot colaborează cu autoritățile locale (Protecția copilului, municipalități, inspectorate) și cu autoritățile naționale (Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Ambasadei Italiei), cu spitale din Capitală (Victor Babeș și Matei Balș) și cu alte organizații umanitare prezente în zonă.
Image2

În România suntem o structură de referință și autorizată să găzduiască și să asiste copiii abandonați seropozitivi.

CUM LUCRĂM
Micii oaspeți din Centrul Pilot au parte de tot ce este mai bun, în toate domeniile, astfel încât nu numai că pot recupera „dezavantajul” de a fi fost abandonați, dar pot chiar și să dobândească un quid pluris care le va permite reintegrarea cu succes în societate.
[edgtf_cause_list image_size=”square” order=”ASC” number=”3″ category=”Centro Pilota Andreea Damato” button_text=”DONEAZÃ ACUM”]
CENTRUL PILOT ȘI COMUNITATEA LOCALĂ
În ciuda integrării Centrului Pilot în zona pe care este amplasat și unde funcționează, acesta a tot fost împiedicat prin încercări repetate de „sabotaj” (furturi, daune, restricții la autorizații, discriminare și marginalizarea copiilor etc.) dar încă se lupta, zilnic, pentru a proteja drepturile micuților săi oaspeți și pentru a putea continua să lucreze în favoarea lor, Centrul a reprezentat și reprezintă un instrument important în cooperarea pentru dezvoltare.
Voluntarii noștri

Lucia

"Întâlnirea cu copiii Fundației te face să te simți în viață și te face să-ți trăiești viața mai bine, deoarece te face să regândești totul, nu mai presupui că totul ți se cuvine , începi să apreciezi lucrurile simple din viață."

Miriam

"Ce putem face pentru ei este să le oferim dragoste, până în ziua în care toți vor avea DRAGOSTEA unei mame și a unui tată!"