Urmariți-ne pe Facebook

Twitter

„Cea mai mare provocare a noastră: să oferim o nouă familie fiecărui copil abandonat care ne este încredințat”.
Prin proiectul „O mamă și pentru mine” ne-am propus să oferim o nouă familie (adoptivă sau de plasament) fiecăruia dintre copiii abandonați primiți în centrul nostru din Singureni. Vă reamintim că acesta din urmă este una dintre puținele structuri autorizate din România pentru primirea copiilor abandonați infectați cu virusul HIV.
PROIECTUL ESTE STRUCTURAT IN 3 ETAPE

Echipa Bambini in Emergenza elaborează și inițiază pentru fiecare copil primit în Centrul său un parcurs personalizat pentru recuperarea dezechilibrelor cauzate de trauma abandonului.

Încurajăm încredințarea și adoptarea copiilor noștri și, acolo unde nu este posibil, recurgem la profilul profesional al asistentului maternal.

După o perioadă de acomodare în noua familie, copilul începe un nou drum care vizează integrarea sa progresivă în noua realitate și reintegrarea în societate.

ÎN ROMANIA
Datele oficiale, care sunt probabil subestimate, vorbesc în 2018 despre peste 50.000 de copii abandonați în România. 60% dintre aceștia au fost relocați la rude sau în plasament familial. Partea rămasă ajunge în centre de primire, publice sau private, unde copiii au parte de un sprijin insuficient din partea educatorilor și a asistenților și unde se face puțin sau nimic pentru a contribui la „creșterea” lor. Situația este și mai gravă prin menținerea blocării (începută în 2005) adopțiilor internaționale și prin faptul că adopțiile naționale sunt limitate și nu pot absorbi un număr din ce în ce mai mare de copii abandonați. Deosebit de delicată este situația copiilor abandonați afectați de boli grave care au șanse foarte mici de a fi adoptați. În fiecare an sunt frecvente cazurile de copii abandonați de mame seropozitive, dintre care aproximativ 80% dezvolta HIV.
DESTINATARII
În prezent, Bambini in Emergenza este printre puținele organizații din România autorizată să primească și să aibă grijă de copiii abandonați și HIV +. În general, suntem capabili să facem față tuturor solicitărilor de primire care vin într-un an de la serviciile sociale din țară. Centrul Pilot întâmpină în medie douăzeci de copii în fiecare an în propriile case familiale, în timp ce avem 18 copii în asistență maternală.
“METODA” NOASTRĂ

1 – Formarea asistenților maternali

În România, de ani buni, există un profil (profesional) al asistentului maternal sau a unei persoane care este dispusă să primească unul sau mai mulți copii în familia proprie.

2 – Acomodarea în familie

Acomodarea, care durează în medie între 4 și 6 luni, începe cu o serie de întâlniri ale asistentului maternal cu minorul mai întâi în casa familiei din Centru, apoi la domiciliu și cu familia asistentului.

3 – Monitorizarea încredințării

Încredințarea este monitorizată cu atenție și constant pe toată durata acesteia, prin întâlniri periodice cu copilul (și cu membrii noii sale familii) și prin observarea atentă a acestuia acasă, la școală, cu prietenii și în timpul diferitelor activități zilnice.

INDICATORII NOȘTRI DE REZULTAT

Prin indicatori de rezultat ne referim la instrumentele utilizate de Bambini in Emergenza pentru a-și monitoriza proiectele, pentru a evalua gradul de succes al acestora și utilitatea reală pentru beneficiari, direcți și indirecți.
Numeroși copii sunt abandonați în fiecare an de mame seropozitive. Dintre aceștia, aproximativ 80% dezvoltă HIV.

Cum devii asistent maternal

Iată povestea Nicoletei, una dintre Mamele noastre speciale, care în 2013 a primit-o pe Mirela, una dintre fetele noastre abandonate la naștere.